Można ją uprawiać zarówno jako smaczną roślinę pastewną, jak i wykorzystać w kuchni jako pyszne warzywo. Co więcej, nasza odmiana jest odporna na zimno, dzięki czemu jej uprawa sięga dalej na północ, niż uprawa buraków pastewnych.
Nasza odmiana daje wysokie plony, a jej zgrubiały korzeń i nasada łodygi to atrybuty, które przyciągają uwagę. Korzeń posiada żółty lub biały miąższ oraz dość dobre wartości odżywcze. Co ciekawe, nasza odmiana wyróżnia się szybkim wzrostem oraz krótkim okresem wegetacji (ok 3-4 miesiące), co zapewnia szybkie i efektywne zbieranie plonów.
Pozyskiwana masa korzeniowa to cenne źródło witaminy C, dzięki czemu nasza odmiana jest idealna dla osób, które zwracają uwagę na wartości odżywcze swojego jedzenia. Co więcej, nie wymaga ciepłego klimatu, co sprawia, że może być uprawiana w różnych regionach. Należy jednak pamiętać, że nasza odmiana jest wrażliwa na suszę, więc należy zapewnić jej odpowiednie nawodnienie.
Obecnie uprawia się dwie formy o białym i żółtym miąższu, dzięki czemu można wybrać wersję, która najlepiej pasuje do Twoich potrzeb. Norma wysiewu wynosi 2-3 kg/ha, co zapewnia optymalny rozwój roślin.