Zawartość substancji czynnej:
azoksystrobina – (związek z grupy strobiluryn) – 250 g/l (23,83 %)
Pszenica ozima/pszenżyto ozime/Jęczmień jary
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do pełni fazy kwitnienia, gdy wykształcone jest 50% pylników (BBCH 30-65). Środek stosować 1-2 razy w sezonie wiosną, odstęp między zabiegami powinien wynosić 14-28 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Rzepak ozimy
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób,1 raz w sezonie na wiosnę, od fazy pełni kwitnienia, gdy 50% kwiatów na głównym kwiatostanie jest otwartych, starsze płatki opadają do fazy, gdy 10% łuszczyn osiągnęło typową wielkość (BBCH 65–71).
Liczba zabiegów: 1.
Burak cukrowy
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Termin stosowania: środek zastosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, 1 raz w sezonie, od początku fazy zakrywania międzyrzędzi do fazy osiągnięcia przez korzeń dojrzałości technologicznej (BBCH 31-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Rzepak jary
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8 – 1,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, 1 raz w sezonie, w fazie widocznych nadal zamkniętych pojedynczych pąków kwiatowych – kwiatostany boczne do fazy, gdy 10% łuszczyn osiągnęło typową wielkość (BBCH 58 – 71).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Cebula uprawiana z siewu, cebula uprawiana z rozsady, cebula uprawiana z dymki, cebula siedmiolatka
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, wiosną 1 raz w sezonie, od fazy 3 liścia do dojrzałości technologicznej do zbioru (BBCH 13-49)
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, 2 razy w sezonie, od początku tworzenia się główek do osiągnięcia przez nie pełnej wielkości (BBCH 41-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 8 dni.
Seler korzeniowy/Chrzan pospolity/Rzepa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, wiosną 1 raz w sezonie, od fazy 9 liścia do osiągnięcia przez korzeń dojrzałości technologicznej (BBCH 19 – 49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Burak ćwikłowy
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, wiosną 1 raz w sezonie, od fazy 1 liścia do osiągnięcia przez korzeń dojrzałości technologicznej (BBCH 11-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Kalafior/Brokuł/Kapusta brukselska/Jarmuż
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, wiosną 2 razy w sezonie, od fazy 3 liścia do osiągnięcia typowej wysokości pędu głównego (BBCH 13 – 39).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 12 dni.
Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):
Pszenica ozima, pszenżyto ozime, jęczmień jary, rzepak ozimy, burak cukrowy, rzepak jary, seler korzeniowy, chrzan, rzepa, burak ćwikłowy: 35 dni.
Cebula uprawiana z siewu, cebula uprawiana z rozsady, cebula uprawiana z dymki, cebula
siedmiolatka, kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona: 21 dni.
Kalafior, brokuł, kapusta brukselska, jarmuż: 14 dni.
Okres od ostatniego zastosowania środka na rośliny przeznaczone na paszę do dnia w którym zwierzęta mogą być karmione tymi roślinami (okres karencji dla pasz): zielonych części rzepaku nie przeznaczać na paszę
1. Seler korzeniowy, chrzan pospolity i burak ćwikłowy uprawiać tylko na korzeń.
2. Środka nie stosować w sąsiedztwie sadów jabłoniowych.
3. Celem uzyskania najwyższej skuteczności działania środka, opryskiwać rośliny do całkowitego pokrycia ich cieczą użytkową (efekt zroszenia powierzchni).
4. Podczas stosowania środka nie dopuścić do:
– znoszenia cieczy użytkowej na sąsiednie rośliny uprawne,
– nakładania się cieczy użytkowej na stykach pasów zabiegowych i uwrociach.
5. Zalecana temperatura powietrza podczas zabiegu 11°C – 23°C.
6. Wystąpienie przymrozków bezpośrednio przed lub po wykonaniu zabiegu może obniżyć jego skuteczność.
7. Środek zawiera substancję czynną z grupy strobiluryn (fungicydy QoI, grupa FRAC 11). W ramach strategii antyodpornościowej zaleca się stosować do ochrony zbóż środki grzybobójcze zawierające substancje czynne z tej grupy maksymalnie w dwóch zabiegach w sezonie.
8. Ponadto zaleca się:
– stosować środek głównie w zabiegach zapobiegawczych (profilaktycznie),
– nie stosować środka w dawkach niższych niż jest zalecana na etykiecie,
– stosować środek przemiennie ze środkami grzybobójczymi zawierającymi substancje czynne z innych grup chemicznych, o odmiennym mechanizmie działania.