Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Grzybnia na kołkach Opieńka zmiennaPopularny, smaczny oraz łatwy w uprawie grzyb. Spożywa się tylko złocistobrązowe kapelusze tego grzyba, ponieważ trzonki są zbyt łykowate. Polecany jest do zup, sosów i dań mięsnych. Grzyby pojawiają się od kwietnia do grudnia. Uprawa: Opieńkę zmienną najlepiej uprawiać w okresie letnim na zdrowych i świeżych pniach drzew liściastych lub na pniach świerku lub jodły, o średnicy 8-15 cm. W przygotowanym pniu należy wywiercić otwory o wielkości średnicy i długości kołków zamieszczonych w opakowniu. Następnie kołki umieścić w wywierconych otworach. aszczepione pniaki należy owinąć folią i przechowywać w ciepłym (temp. 20-30 stopni) wilgotnym i zaciemnionym miejscu. Owocniki ukazują się od 2 do 6 miesięcy, w zależności od rodzaju oraz średnicy pnia. Im średnica pnia jest większa tym później pojawiają się owocniki. Plonowanie trwa od 3 do 8 lat.