Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Nasiona na kiełki - Mieszanka azjatyckaKompozycja smakowa inspirowana tradycją Dalekiego Wschodu. Mieszanka zawiera nasiona: ciecierzycy, fasoli Mung, fasoli Adzuki oraz soi. Wyprodukowane z nich kiełki stanowią cenne źródło łatwo przyswajalnego wapnia, białka i wielu witamin. Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypłukane nasione zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równiemiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i ustawić w ciepłym, nasłonecznionym miejscu. Kiełki przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 4-5 dniach kiełki sa gotowe do spożycia.