Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Czosnek niedźwiedziJadalne są aromatyczne, pachnące czosnkiem liście, które zawierają dużo witaminy C. Mogą być składnikiem wiosennych zup. Można je też dodawać do sałatek oraz marynować w oliwie.Przeznaczenie: Działa bakteriobójczo, obniża ciśnienie krwi, zapobiega nowotworom, miażdżycy, pobudza trawienie.Wskazówka: Nasiona kiełkują po kilkunastu miesiącach (nawet po 14-tu). Stratyfikujemy je poprzez wymieszanie z wilgotnym piaskiem i przechowywanie w plastikowym woreczku w lodówce przez minimum 2 tygodnie. Następnie wysiewamy, a optymalna temperatura kiełkowania to 20 – 25 st.C.Wysiew: X-XIZbiór: III-V