Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Nasturcja pnąca Roślina jednoroczna dorastająca do 3 m wysokości, polecana do uprawy w ogrodach przy podporach, płotach do okrywania altan i do pojemników na balkonach oraz tarasach przy południowych ścianach. Okres kwitnienia przypada na miesiące letnie i jesienne. Lubi miejsca słoneczne, najlepiej udaje się w glebach lekkich, przepuszczalnych i trzymających wilgoć. Wszystkie partie rośliny są jadalne - liście, kwiaty i nasiona które z powodzeniem zastępują w przepisach kapary. Same kwiaty mają przyjemny, lekko pieprzny smak i wykorzystywane są jako smaczna ozdoba kanapek, sałatek, a nawet deserów i tortów. Surowa i suszona nasturcja może przynieść ulgę w wielu powszechnych dolegliwościach. Ze zgniecionych płatków i liści robi się papki zwalczające stany zapalne skóry – od trądziku po zakażenia ran. Napar z liści lub kwiatów nasturcji działa z kolei wspomagająco przy infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu pęcherza moczowego, problemach z tarczycą oraz niestrawności.