Rzepa pastewna to odmiana, która z pewnością zaskoczy Cię swoim wyjątkowym wyglądem. Korzeń tej rośliny jest spłaszczony i ma kulisty kształt, który w połączeniu z fioletowym oraz białym zabarwieniem nadaje mu niezwykłego uroku. Ta odmiana rzepy pastewnej wymaga wilgotnych gleb, a najlepsze plony uzyskuje na glebach gliniasto-piaszczystych. Niestety nie toleruje gleb kwaśnych, więc przed jej uprawą warto sprawdzić pH gleby.
Co ciekawe, roślinę można spasać sukcesywnie, wprost z pola, po upływie około 3 miesięcy od wysiewu do pierwszych przymrozków. Korzenie rzepy są odporne na przechowywanie w kopcach nawet do grudnia, więc możesz cieszyć się smakiem tej rośliny przez długi czas.
Warto wiedzieć, że liście rzepy zawierają więcej suchej masy i substancji gorzkich, niż korzenie, dlatego zaleca się wykorzystanie jej do karmienia zwierząt w świeżej postaci (z pola). Norma wysiewu to 3-4 kg/ha na głębokość 1,5-2 cm w rozstawie 40-50 cm (rośliny co 15-30 cm w rzędzie).