Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Arbuz, Kawon JanosikPierwsza polska odmiana, której owoce mają miąższ barwy żółtej. Dostosowana do warunków klimatycznych Polski. Polecana do uprawy w odkrytym gruncie lub w tunelach foliowych. Owoce duże 3,5-5,5 kg, kuliste lub kulistojajowate, o cienkiej ciemnozielonej skórce z ciemniejszymi smugami. Miąższ jędrny, soczysty i słodki z niewielką ilośćią małych nasion. Nasiona wysiewać od połowy do końca kwietnia do doniczek o średnicy 7-8 cm . W temp. 20-24°C wschody trwają do 2 tygodni. Rozsadę z 4-5 liśćmi wysadzać w drugiej połowie maja, w rozstawie 1x1 m, najlepiej w dołki wyłożone dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem. Uprawiać w miejscu nasłonecznionym, osłoniętym, na glebie żyznej i wilgotnej. Zbiór owoców rozpoczyna się w sierpniu i trwa do końca września. Dojrzałe owoce przy ostukiwaniu wydają głuchy odgłos.Termin wysiewu pod osłony: Kwiecień