Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Balsamka ogórkowataRoślina jednoroczna z rodziny dyniowatych, o długiej, rozgałęzionej, pnącej się łodydze, zaopatrzonej w wąsy czepne. Po około dwóch miesiącach od wysiewu pojawiaja się stosunkowo duże, pachnące, żółte kwiaty, krótko potem walcowate owoce, początkowo zielone, później przebarwiające się na żółto. Wszystkie części nadziemne rośliny mają wartość użytkową, jako warzywo i roślina lecznicza. Młode owoce, o długości ok. 10 cm wraz z liśćmi są wartościową przyprawą do dań mięsnych, warzywnych i sałatek. Spożywane na surowo mają gorzkawy smak dlatego należy pozostawić je w solankowej zalewie na kilka godzin i zagotować, następnie spożywać bezporśrednio lub podsmażyć w plastrach i podawać jako dodatek do mięs. Natomiast kwiaty, młode pędy i liście po ugotowaniu są smaczną, pikantną jarzyną.