Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Dynia AmbarOdmiana o półkrzaczastym typie wzrostu. Owoce o ciemnozielonej skórce, osiągają 2-4 kg masy. Miąższ złotopomarańczowy, twardy, zawiera 15-18% suchej masy oraz 10-12 mg beta- karotenu w 100 g świeżej masy. Odmiana znajduje zastosowanie jako: warzywo, pasza dla zwierząt, nadaje się również dla przetwórstawa, przemysłu cukierniczego i gorzelniczego. Wysiew wprost do gruntu w maju, w rozstawie 2x1,5 m po 2-3 nasiona w jednym miejscu na głębokość 3-4 cm. Najlepiej rośnie na glebie żyznej, wilgotnej. Owoce, w suchym i chłodnym pomieszczeniu przechowują się do lutego. Termin wysiewu wprost do gruntu: Maj