Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Kard Roślina wieloletnia, tworząca w pierwszym roku rozetę dużych, nieco kolczastych, zielonych liści, o grubych mięsistych ogonkach liściowych. W następnym roku wyrasta z niej pęd wysoki do 2 m, rozgałęziony w górnej części i zakończony okazałymi kwiatostanami barwy lawendowej. Kard ma dwojakie zastosowanie: mięsiste, grube ogonki liściowe spożywane są po wybieleniu, podobnie jak seler naciowy - na surowo lub po ugotowaniu. Kwitnący kard jest efektowną rośliną ozdobną, a zasuszone kwiatostany można wykorzystywać do trwałych kompozycji. Przed siewem nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 h. Wysiewać w marcu do doniczek po 2-3 nasiona. W temp. 20-25°C wschody trwaja 3-4 tygodnie. Po wschodach pozostawić w doniczce jedną roślinę. Do gruntu rośliny wysadzać od połowy maja w rozstawie 1 x 1m. Bielenie rozpoczyna się we wrześniu, trwa ok. 3 tygodnie i polega na związaniu rozety liściowej i okryciu jej papierem. Uprawiać na żyznych, przepuszczalnych glebach w stanowisku słonecznym.