Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Koper ogrodowy Koper jest jedną z najpopularniejszych roślin spośród uprawianych w naszych ogrodach. Wyróżnia się niezwykłym smakiem i aromatem. W kuchni używamy go jako dodatek do sosów, sałatek, mizerii oraz jako niezbędny składnik ogórków kwaszonych.Koper wyróżnia się bardzo dużą ilością masy zielonej, która może nadawać się do bezpośredniej konsumpcji jak i do kwaszenia. Roślina doskonale rośnie na glebach żyznych, niezbyt ciężkich, które cechują się dużą wilgotnością.Nasiona kopru ogrodowego wysiewa się w marcu bezpośrednio do gruntu. Idealnie kiełkują w temperaturze 10oC. Koper jest rośliną o bardzo krótkim okresie wegetacji, dlatego warto dosiewać ją średnio co 30 dni w celu wydłużenia okresu zbiorów aż do jesieni.