Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Okra - Ketmia jadalna - BurgundyBardzo ciekawa roślina jednoroczna o wyprostowanych pędach ok. 1 m, znajdująca zastosowanie jako warzywo, roślina ozdobna i zioło. Z kątów okazałych liści wyrastają latem żółte kwiaty z czerwonymi plamkami na płatkach, a następnie stożkowate, ciemnoczerwone owoce. Niedojrzałe owoce przyrządza się do spożycia podobnie jak fasolkę szparagową: gotuje, smaży lub marynuje. Są też pomocne w leczeniu chorób żołądka. Nasiona zawierają sporo tłuszczu i mogą być spożywane po uprażeniu lub używane jako substytut kawy.Uprawiać w żyznej, przepuszczalnej glebie na stanowisku słonecznym.Termin wysiewu pod osłony: KwiecieńTermin wysiewu wprost do gruntu: Maj