Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Rokietta siewna, Rukola rocznaRoślina jednoroczna wys 30-60 cm. Częścią jadalną jest rozeta pierzastosiecznych liści, które spożywa się na surowo, lub gotowane. Zawierają one dużo potasu, witaminy C, soli mineralnych i kwasów organicznych oraz olejków eterycznych. Nasiona wysiewać co 2-3 tygodnie od początku wiosny do drugiej połowy września na głębokość 1-1,5 cm w rzędy co 15-25 cm. Przy zbyt gęstych wschodach rośliny należy przerwać. Zbiór liści prowadzi się już po 4-6 tygodniach od siewu i zbiera się je do momentu, kiedy zaczynają wytwarzać pędy kwiatostanowe. Rokietta wymaga gleby zasobnej w składniki pokarmowe i utrzymującej wilgoć oraz stanowiska słonecznego lub lekko zacienionego.Termin wysiewu wprost do gruntu: Kwiecień