Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
RukolaRoślina wieloletnia, tworząca przy ziemi rozetę, zielonych, pierzastodzielnych liści dł. 10-12 cm, pośród których pojawiają się latem pędy kwiatowe z żółtymi kwiatami. Uprawiana ze względu na liście, wykorzystywanych do sałatek, past, na kanapki, a po ugotowaniu jako dodatek do mięs i ryb. W kuchni włoskiej jej nasiona używa się jako przyprawy. Rukola jest bogatym źródłem witaminy C i olejków eterycznych. Jej liście zawierają sole mineralne, żelazo oraz jod. Nasiona można wysiewać bezpośrednio do gruntu od kwietnia do czerwca w rzędy co 25-30 cm. Zbiór liści prowadzi się już po 4-6 tygodniach od siewu. Rukola jest gatunkiem mało wymagającym co do stanowiska.Termin wysiewu wprost do gruntu: Kwiecień