Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Sałata rzymska - Parris Island cosSałata rzymska charakteryzuje się dłuższym okresem przydatności konsumpcyjnej, wyższą tolerancją na wysokie temperatury oraz wyższą wartością odżywczą niż masłowa czy krucha. Rośliny tworzą luźno zwinięte, eliptyczne wydłużone główki, o wadze 800-1000 g. Najsmaczniejszą ich częścią jest tzw. główka wewnętrzna składająca się z kilkunastu wewnętrznych liści. Na zbiór wiosenny wysiew pod oslonami w marcu-kwietniu. Na zbiór letni wysiewać w kwietniu-maju wprost do gruntu. Na zbiór jesienny wysiewać w lipcu-sierpniu. Uprawiać w rozstawie 25x30 cm, na glebie żyznej, zasobnej w wodę.Termin wysiewu pod osłony: MarzecTermin wysiewu wprost do gruntu: Kwiecień