Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Szpinak nowozelandzkiRoslina jednoroczna wys. do 20cm o płożących, silnie rozgałęzionych pędach i zielonych romboidalnych, mięsistych liściach. Ze względu na obojętny stosunek do długości dnia, może być uprawiana na zbiór letni, w okresie kiedy nie ma szpinaku zwyczajnego. Liście i pędy są bogate w wit.C, karoten i wapń, fosfor i żelazo.Spożywanie szpinaku nowozelandzkiego wpływa odmładzająco, dezynfekująco na organizmu człowieka. Działa przeciwanemicznie, wzmacnia pracę serca wzmaga wydzielanie soku trzustkowego. Nasiona kiełkują długo, 20-40 dni, najlepiej więc wysiać je po 2-3 na palety lub do doniczek o średnicy 6-7cm, w końcu marca lub na poczatku kwietnia. Na miejsce stałe rośliny sadzić w drugiej połowie maja, w odległości 40-50cm. Nasiona można wysiewać także bezpośrednio do gruntu. w końcu kwietnia do połowy maja. Szpinak nowozelandzki ma małe wymagania w stosunku do gleby, pod warunkiem, że będzie ona dostatecznie wilgotna