Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Bazylia cytrynowaRoślina jednoroczna, wys. ok. 35 cm, liście o cytrynowym aromacie. Świeże liście doskonale sprawdzają się jako dodatek do kuchni azjatyckiej, w szczególności do dań z ryb i z owoców morza. Można je także stosować do deserów i aromatyzowania napojów. Suszone dodawać w niewielkich ilościach ze względu na silny aromat do twarogu, sosów, pizzy, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb. wypijanie naparu z liści łagodzi kaszel. wzmaga apetyt, korzystnie wpływa na układ trawienny. Nasiona wysiewać na początku kwietnia na palety pod osłonami lub w maju wprost na miejsce stałe. W temp. 20-25°C wschody trwają 7-14 dni. Rozsadę wysadzać do gruntu w drugiej połowie maja (gdy minie obawa przymrozków) w rzędy co 30 cm. Można je także uprawiać w doniczkach, skrzynkach balkonowych. Lubi stanowisko słoneczne.Termin wysiewu pod osłony: KwiecieńTermin wysiewu wprost do gruntu: Maj