Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Bazylia świętaRoślina wieloletnia, wysokości 30-40cm, z fioletowymi pachnącymi kwiatami. Świeże liście mają szerokie zastosowanie w kuchni jako dodatek do sałatek, serów, ryb i sosów. Bazylia święta jest przydatna w lecznictwie, jako zioło działające rozkurczowo, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo i obniżające poziom cholesterolu we krwi. Nasiona wysiewać na początku kwietnia na palety pod osłonami lub w maju wprost na miejsce stałe. W temp. 20-25*C wschody trwają 7-14 dni. Rozsadę wysadzać do gruntu w drugiej połowie maja (gdy minie obawa przymrozków) w rzędy co 30cm. Można je także uprawiać w żyznym podłożu w doniczkach lub pojemnikach. Lubi stanowisko słoneczne.