Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na akceptację naszego Regulaminu oraz wykorzystanie plików cookie. Dzięki nim możemy zapewnić lepsze doświadczenie użytkownika oraz dostosować treści do Twoich preferencji.
Bazylia właściwaMieszanka kilku odmian bazylii różniących się barwą i wielkością liści oraz wysokością i pokrojem roślin. Liście zbierane do początku kwitnienia roślin, używa się jako przyprawy. Świeże można dodawać do kiszenia ogórków, suszone zaś do twarogu, sałatek, sosów, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb. Ułatwia trawienie. Wypijanie naparu z liści łagodzi kaszel, zalecane jest także przy zapaleniu dróg moczowych. Nasiona wysiewać na początku kwietnia do skrzynek, doniczek pod osłonami lub w maju wprost do gruntu. W temp 20-22 °C wschody następują po ok. 14 dniach. Rozsadę wysadzać do doniczek o średnicy 12-15 cm lub do gruntu w rozstawie 30x20-25 cm. Lubi stanowisko osłonięte, słoneczne oraz żyzne, dostatecznie wilgotne podłoże.